Certificering als sleutel voor veilige voedselketens en een eerlijke werkomgeving

Aldin Hilbrands, CEO FSSC

Consumenten willen niet alleen dat hun voedsel veilig is, maar ook dat het op een eerlijke en verantwoorde manier is geproduceerd. Stichting FSSC speelt hierin een sleutelrol door certificeringsschema’s te ontwikkelen die bedrijven helpen voedselveiligheid en sociale duurzaamheid te verankeren. Aldin Hilbrands, CEO van FSSC: ‘Certificering is geen doel op zich, maar een middel om structurele verbeteringen in gang te zetten.’

‘Voedselveiligheid is een basisvoorwaarde, maar bedrijven worden steeds vaker aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Onze schema’s helpen hen om die verantwoordelijkheid om te zetten in concrete actie’, legt Hilbrands uit.

Het certificeringsschema FSSC 22000 bouwt voort op de internationaal geldende ISO-norm 22000, met aanvullende eisen die bedrijven ondersteunen bij het garanderen en verbeteren van voedselveiligheid. Hilbrands: ‘Dit schema helpt bedrijven voedselveiligheid structureel te organiseren en zich niet alleen te richten op naleving van de norm, maar ook op continue verbetering, risicobeheersing en innovatie.’

Bij sociale duurzaamheid ligt het iets ingewikkelder, omdat er lang geen uniforme, internationaal geaccepteerde norm bestond die overal toepasbaar is. ‘Elke regio en sector kent eigen regelgeving en omstandigheden, wat betekent dat bedrijven met verschillende eisen te maken hebben,’ zegt Hilbrands. Daarom introduceerde FSSC drie jaar geleden FSSC 24000, een certificeringsschema dat bedrijven helpt sociale duurzaamheid systematisch aan te pakken. Het schema is gebaseerd op de PAS 24000, een voorloper van de officiële ISO-norm voor fatsoenlijke werkomstandigheden.

 

‘Bedrijven willen niet geassocieerd worden met slechte arbeidsomstandigheden’

Bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen

Naast naleving van bestaande wetgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), legt FSSC 24000 de nadruk op ethische bedrijfsvoering. ‘Bedrijven willen niet geassocieerd worden met slechte arbeidsomstandigheden, en consumenten eisen transparantie over hoe producten tot stand komen,’ zegt Hilbrands. Het certificeringsschema helpt bedrijven om structureel ethische normen te integreren in hun manier van werken. Zo zijn er richtlijnen die bijdragen aan een veilige en eerlijke werkomgeving door onder meer gendergelijkheid te bevorderen, discriminatie tegen te gaan en kinderarbeid te voorkomen.

FSSC 24000 draagt zo direct bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, zoals waardig werk en ongelijkheid verminderen. Het schema voor voedselveiligheid raakt op zijn beurt aan doelen als het bestrijden van honger en het bevorderen van goede gezondheid en welzijn.

‘En aan duurzame consumptie en productie’, voegt Hilbrands toe. Een belangrijk speerpunt binnen FSSC 22000 is het tegengaan van voedselverspilling, een essentieel onderdeel van ontwikkelingsdoel 12, Sustainable Consumption and Production. ‘Wereldwijd wordt 40 procent van het voedsel verspild, wat 10 procent van de wereldwijde broeikasgasemissies veroorzaakt,’ vervolgt hij. ‘Door bedrijven te verplichten hierop te sturen, verminderen we verspilling en dragen we bij aan een duurzamer voedselsysteem.’

 

Meer vertrouwen met betrouwbare controles

FSSC ontwikkelt de schema’s in samenspraak met belanghebbenden, zoals bedrijven, certificeringsinstanties, accreditatie-instanties en wetenschappers. ‘Zo zorgen we ervoor dat onze certificeringsschema’s aansluiten bij de praktijk en gebaseerd zijn op de nieuwste inzichten,’ zegt Hilbrands.

Bedrijven die volgens de schema’s van FSSC gecertificeerd willen worden, moeten aantonen dat ze voldoen aan de voorgeschreven vereisten. Certificerende instellingen toetsen dat en kennen de certificering toe. Om ervoor te zorgen dat dit proces eerlijk en objectief verloopt, worden certificerende instellingen zelf ook beoordeeld, door onafhankelijke accreditatie-instanties. ‘Accreditatie zorgt ervoor dat certificeringen niet alleen betrouwbaar, maar ook consistent en onafhankelijk worden toegepast,’ zegt Hilbrands. Dit biedt bedrijven – en consumenten – extra zekerheid dat certificeringen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Het versterkt het vertrouwen in het systeem en helpt bedrijven om certificering structureel in hun duurzaamheidsstrategie te integreren.

Bij voedselveiligheid is dit wereldwijd de standaard, terwijl accreditatie voor sociale duurzaamheid nu in steeds meer landen wordt ingevoerd. ‘We werken nauw samen met de Raad voor Accreditatie (RvA) om dit ook in Nederland mogelijk te maken,’ zegt Hilbrands. ‘De RvA speelt een cruciale rol in het waarborgen van de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van certificering en accreditatie op eigen bodem, en we zien kansen om dit verder te versterken.’

‘Accreditatie maakt dat certificeringen betrouwbaar, consistent en onafhankelijk worden toegepast’

Samen naar een duurzamere en betere wereld

Volgens Hilbrands zal de vraag naar certificering op het gebied van sociale duurzaamheid blijven toenemen. ‘Niet alleen wordt de internationale wetgeving hiervoor steeds strenger, ook de maatschappelijke druk neemt toe. Daarbij willen bedrijven zelf aantoonbaar maken dat ze verantwoord ondernemen. Certificering helpt hen om hun inspanningen meetbaar en geloofwaardig te maken.’

Daarnaast ziet FSSC kansen in digitalisering en de toepassing van AI. ‘Door data uit audits te analyseren, kunnen we trends signaleren en bedrijven gerichter helpen om te verbeteren. Dat versterkt niet alleen voedselveiligheid en sociale duurzaamheid, maar helpt bedrijven ook om hun strategie toekomstbestendig te maken.’

Ook buiten de voedingssector wordt FSSC steeds bekender. ‘We breiden onze certificeringen uit naar de retailindustrie, zoals kleding en lederwaren. Sociale duurzaamheid wordt daar steeds belangrijker en eerlijke arbeidsomstandigheden spelen een grote rol,’ zegt Hilbrands.

‘Deze ontwikkelingen vragen wel om vertrouwen tussen bedrijven, certificeringsinstanties en accreditatieorganisaties’, vervolgt Hilbrands. ‘Door samen te werken en van elkaar te leren, kunnen we niet alleen onze standaarden verbeteren, maar ook gezamenlijk bijdragen aan een duurzamere en betere wereld.’

 

Meer weten over de visie van FSSC op duurzaamheid? Kijk op fssc.com/impact

 

Over Aldin Hilbrands

Aldin Hilbrands is CEO van Stichting FSSC. Sinds 2015 is hij verantwoordelijk voor de strategie, certificeringsschema’s en integriteitsprogramma’s van de organisatie. Met ruim 25 jaar ervaring in de voedingsmiddelensector werkte Hilbrands onder andere bij Royal Ahold Delhaize, waar hij zich richtte op productveiligheid, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Eerder was hij werkzaam bij SGS als auditor en internationaal salesmanager.

Hilbrands is actief betrokken bij internationale netwerken zoals CGF, ISO en IAF en speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van normen voor voedselveiligheid en sociale duurzaamheid.

Logo FSSC

Interessante artikelen