Zo blijven we kritisch en scherp

Bij de RvA zijn we kritisch op wat we doen. Het geeft ons inzicht in wat we kunnen verbeteren. Daarom zijn we steeds in gesprek met vertegenwoordigers van onze klanten en stakeholders.

Een betrokken Gebruikersraad

In 2024 heeft de RvA twee keer overleg gehad met de vertegenwoordigers van onze klanten in de Gebruikersraad. Met de Gebruikersraad is de verbinding verstevigd door meer diepgaande gesprekken. We spreken met hen over key performance indicators, bijvoorbeeld voor doorlooptijden. Ook wisselen we ervaringen en kennis uit over ontwikkelingen in de markt.

De Gebruikersraad vindt efficiency belangrijk en ondervraagt de RvA hierop constructief-kritisch. Onderwerpen zoals een beoordelingsprogramma, de arbeidsmarkt, de toepassing van niet-geharmoniseerde normen, duurzaamheid, informatieveiligheid en bijwoningen komen aan de orde. Ook praat de RvA de Gebruikersraad bij over de implementatie van de digitalisering en de performance. De Gebruikersraad heeft positief geadviseerd over de tarieven in 2025.

Strategisch Adviesforum

Dit jaar was het thema van het Strategisch Adviesforum ‘Risicosturing bij accreditatie’. Er was een grote belangstelling van klanten, betrokkenen en stakeholders. Na een opening van de voorzitter hield prof. dr. Mariëlle Stoelinga een inleiding over risicomanagement.

Er zijn tal van diepgaande discussies gevoerd over hoe de RvA risicosturing bij beoordelingen meer kan toepassen en welke maatschappelijke factoren daarbij belangrijk zijn. Zo kwam tijdens de bijeenkomst ook naar voren dat onze klanten en stakeholders het een gezamenlijk belang vinden om invulling te geven aan risicosturing en het op effectieve wijze toe te passen. De discussies hebben aan de RvA waardevolle input geleverd.

Het programma Informatiegestuurd Werken is ook een bouwsteen voor de doorontwikkeling van onze visie op risicogestuurd accrediteren.

Collage van een zakelijke bijeenkomst

‘Samen met onze stakeholders zijn we scherp op wat we doen en waar het beter kan’

Onpartijdigheidsoverleg

Het is belangrijk dat de RvA onpartijdig is in zijn handelen. Het betrekken van belanghebbenden bij het proces voor het borgen van die onpartijdigheid sluit aan bij de norm ISO/IEC 17011 waar de RvA aan moet voldoen.

Onder leiding van de vicevoorzitter van de raad van toezicht van de RvA hebben de acht deelnemers van het onpartijdigheidsoverleg, dit zijn vertegenwoordigers van stakeholders van de RvA, een door het management opgestelde risicoanalyse over de onpartijdigheid van de RvA bediscussieerd.

De totstandkoming van en de methodiek achter de risicoanalyse zijn op voorhand door een onafhankelijke externe accountant getoetst.

Man met bril geeft andere man over tafel een hand

Buitenlandse samenwerking

De sinds jaar en dag actief in het buitenland. Dat past bij onze ambitie om een betekenisvolle rol op het internationale accreditatiepodium te spelen. Naast het lidmaatschap van de European Co-operation for Accreditation (EA) is de RvA betrokken bij beoordelingen in diverse landen. Zo worden we gevraagd bij klanten in Japan, Kenia en Rwanda. Bovendien werken we mee aan de internationale beleidsontwikkeling van accreditatie, zoals harmonisatie.

De RvA draagt bij aan het versterken van de organisatieontwikkeling van verschillende Europese accreditatie-instanties. Dat doen we vanuit het oogpunt van de relevantie en toekomstbestendigheid van accreditatie als instrument. Daarvoor heeft de organisatieontwikkeling van accreditatie-instanties in zijn geheel op Europees niveau een impuls nodig.

 

De kracht van de kwaliteitsinfrastructuur

Met het Nederlandse normalisatie instituut NEN en de instellingen en bedrijven die testen, inspecteren en certificeren maakt de RvA deel uit van de kwaliteitsinfrastructuur. Deze instellingen en bedrijven zijn voor een groot deel vertegenwoordigd in twee brancheorganisaties: Fenelab (Federatie van Nederlandse Laboratoria) en NVCi (Nederlandse Vereniging van Certificerende Instellingen).

Naast technisch-beleidsmatige overleggen voert het bestuur van de RvA meer bestuurlijk georiënteerde overleggen met de besturen van Fenelab, de Vereniging van Schemabeheerders en NVCi. Ook onderhouden wij een relatie met het Van Swinden Laboratorium (VSL) dat niet alleen geaccrediteerd is, maar ook partner als nationaal metrologisch instituut binnen de Nederlandse kwaliteitsinfrastructuur. Wij ervaren de overleggen als zeer nuttig omdat de juiste onderwerpen keer op keer op tafel komen.

Interessante artikelen