Ons verslag van het jaar 2024

Ontwikkelingen in 2024 volgden elkaar snel op. De hiermee gepaard gaande onzekerheden zetten het vertrouwen waar burgers en bedrijven juist meer behoefte aan hebben onder druk. Alleen als er vertrouwen bestaat kunnen organisaties waarde creëren en kunnen markten goed functioneren. De RvA werkt continue aan een up tot date accreditatiestelsel en draagt daarmee bij aan duurzaam vertrouwen.
De raad van toezicht is in 2024 in elke vergadering geïnformeerd over de voortgang van de ingezette verandertrajecten en stelt zich op als een kritisch klankbord. De transitie naar een informatiegestuurde organisatie en informatieveiligheid zijn terugkerende onderwerpen van gesprek.
Wij zijn positief over de heldere wijze waarop het bestuur stuurt op de fundamentele, duurzame (digitale) transformatie van de kernprocessen van de RvA. Deze transformatie is noodzakelijk om de RvA toekomstbestendig te laten zijn in een sterk veranderende wereld en bij de veranderende behoeften van de klanten. Er is veel waardering voor de wijze waarop het ministerie van Economische Zaken de RvA hierbij ondersteunt.
De raad van toezicht hecht waarde aan een constructieve relatie met de Ondernemingsraad van de RvA. Ook in 2024 hebben waardevolle gesprekken plaatsgevonden. In 2024 is de zoektocht gestart voor een nieuw lid van de raad van toezicht in verband met de afloop van de benoemingstermijnen van vicevoorzitter Ineke Mastenbroek. We zijn blij met de komst van Suzanne van der Pijll per 1 maart 2025 als lid van de raad van toezicht.
Ondanks de complexe internationale context waarin de RvA en klanten opereren, ziet de raad van toezicht 2025 met vertrouwen tegemoet.
Yvonne van Rooy
In 2024 speelde duurzaamheid een grote rol voor de RvA. We hebben ons ingezet om te bepalen hoe accreditatie een waardevolle bijdrage kan leveren aan de wereldwijde duurzaamheidsdoelen en hebben tegelijk onze relaties met stakeholders verder versterkt.
We traden vaker naar buiten, gingen in gesprek met partners en verbeterden onze klantprocessen en de organisatie van ons werk. In deze dynamische omgeving vinden wij het belangrijk om koers te houden en te blijven bezien waar wij toegevoegde waarde kunnen leveren.
Dit jaarverslag blikt terug op die inspanningen en laat zien hoe de RvA, samen met anderen, werkt aan duurzaam vertrouwen in de kwaliteit van producten en diensten.
2024 was een jaar van toenemende onrust in de wereld. Met de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, de aanhoudende oorlog in Oekraïne met inmenging van Noord-Korea en geweld in Gaza. Ook het extreme weer in Europa en het toenemende Europese bewustzijn van de invloed en afhankelijkheid van Big Tech bedrijven hielden ons bezig. Gelukkig waren er ook lichtpuntjes, zoals de zomerspelen in Parijs, de eerste transplantatie van meegroeiende hartkleppen en steeds meer groene energie in Europa.
In deze dynamische context nemen we een alsmaar toenemende aandacht waar voor de risico’s in de samenleving. Ook de RvA heeft veel aandacht voor risico’s in de samenleving en de economie, voor zover die ons werkgebied raken. We houden koers als toezichthouder door oog te houden voor de maatschappelijke risico’s die van invloed zijn op de kwaliteit van producten en diensten.
Voor een toezichthouder hoort het erbij dat je uitlegt waar je voor staat. De RvA is daarom in het afgelopen jaar meermalen gevraagd onze rol uit te leggen, zoals bij de staalfabriek in IJmuiden. Als toezichthouder hoor je immers ook kritisch te kijken naar je eigen functioneren en naar je inzet voor verbeteringen in een bepaald stelsel of bepaalde sector.
Omdat er binnen de historische zeilvloot meerdere voorvallen plaatsvonden, hebben we in 2024 deelgenomen aan een bestuurlijke taskforce van de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Deze taskforce is opgezet om ervoor te zorgen dat passagiers en toeristen weer met een veilig gevoel aan boord konden stappen bij de schepen.
Een vraag die iedereen zich stelt is hoe efficiënt en effectief we kunnen omgaan met alle dagelijkse informatie; als burger en als werknemer van een organisatie. Voor ons is deze vraag het startsein voor een verdere transitie. In 2024 zijn we daarom verdergegaan met het digitaliseren van onze kernprocessen, ook als basis voor het programma Informatiegestuurd Werken.
Met de lancering van dashboards hebben we in 2024 grote stappen gezet binnen Informatiegestuurd Werken. Deze dashboards geven inzicht in ons werk en laten zien waar we eventueel kunnen bijsturen. Ze geven ons ook klantinformatie en informatie voor het harmoniseren van beoordelingen.
Daarmee is Informatiegestuurd Werken ook een bouwsteen voor de doorontwikkeling van onze visie op risicogestuurd accrediteren. Het programma biedt ons kansen voor een doorontwikkeling van de RvA naar een informatiegestuurde organisatie.
2024 was een heel goed jaar, waarin we onze strategische doelstellingen gericht hebben gerealiseerd. We hebben hard gewerkt en veel opgeleverd. Op allerlei terreinen, maar uiteindelijk met één doel: het vereenvoudigen en digitaliseren van de kernprocessen. Hierin slagen we gestaag. Dit blijkt ook uit de tevredenheid van klanten over de Prisma rapportagetool. Zo werken wij aan een RvA die toekomstbestendig is en relevant blijft.
Helaas raakte de uitvoering van het werk in de zomer in de knel door een onvoorziene samenloop van omstandigheden. Dit was de aanleiding om tijdelijke maatregelen te nemen, om zo de voortgang van het werk voor onze klanten te garanderen. Wij danken onze collega’s voor de manier waarop zij voor elkaar zijn ingesprongen. Hieruit blijkt hoe klantgericht onze collega’s zijn.
Het was ook een jaar waarin duidelijk werd dat de gebruikelijke omvang van door- en uitstroom van personeel een uitschieter kende. Dat vroeg een inspanning van het HR-team en van de collega’s die de nieuwe collega’s inwerkten.
We zijn er wederom in geslaagd om nieuwe mensen aan te trekken, ook al bemoeilijkte de krappere arbeidsmarkt de werving, en blijft het ook nu noodzakelijk om steeds creatiever te worden in het vinden en behouden van de juiste mensen.
Dit alles heeft een kleine weerslag gehad op het financiële resultaat. Het aantal nieuwe, initiële accreditatieaanvragen bleef namelijk onverwacht achter en kende, na een jarenlang stabiel niveau, in 2024 een onvoorziene stevige daling. Het negatieve financiële resultaat kan gelukkig worden opgevangen door onze reserves.
Ondanks dit negatieve resultaat is ons bestuur positief dankzij de grote stappen die we in 2024 met de organisatie hebben gemaakt. 2024 is een goede basis om in 2025 onze ambities als toezichthouder en dienstverlener verder te verwezenlijken.
Het bestuur wil met name het ministerie van Economische Zaken bedanken voor de steun aan de grote transitie die de RvA aan het doormaken is. Door deze steun hebben het bestuur en MT ruimere financiële mogelijkheden om diverse kern- en klantprocessen te verbeteren.
De constructief-kritische houding van de ambtenaren van het ministerie heeft ertoe geleid dat we samen aanvullende investeringsruimte hebben gecreëerd. Dit komt onze dienstverlening direct ten goede.
Joep de Haas en Roeland Nieuweboer