Kiezen voor duurzame relaties

De RvA investeert in duurzame relaties met stakeholders. Dit draagt bij aan nieuwe toepassingen van accreditatie en de versterking van de kwaliteitsinfrastructuur.

Het aangaan van stevige relaties voor de lange termijn is een andere invalshoek van het begrip duurzaam. De RvA investeert bewust in relaties met stakeholders voor de lange termijn. Zo ook met de ministeries. Met de ministeries staat de RvA vaak aan de wieg van nieuwe toepassingen van accreditatie als beleidsinstrument, om de beleidsdoeleinden van bewindspersonen te realiseren.

 

Relatie met het ministerie van Economische Zaken

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft een bijzondere positie ten opzichte van de RvA. De Secretaris-Generaal (SG) vervult de rol van ‘eigenaar’ voor de minister en de directie Mededinging en Consumenten is de beleidsverantwoordelijke directie.

Wij ervaren erg veel steun van het ministerie voor de inzet van conformiteitsbeoordeling onder accreditatie als beleidsinstrument. Het ministerie heeft goed zicht op onze diverse beleidsontwikkelingen en is zeer betrokken.

De RvA neemt met enige regelmaat deel aan een overleg met EZ en uitvoeringsorganisaties over de verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven. De SG van EZ is voorzitter van dit overleg.

‘We staan steeds vaker aan de wieg van nieuwe toepassingen van accreditatie als beleidsinstrument’

Een inkijk in de samenwerkingen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS)

Dit ministerie heeft in 2024 een beroep gedaan op de RvA voor keuringen op attractie- en speeltoestellen. Daarnaast is er onder meer contact met het ministerie en de Inspectie van Gezondheid en Jeugd over de elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, medische laboratoria en medische hulpmiddelen.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)

Met dit ministerie heeft de RvA onder meer contact over de ontwikkeling van de Green Claims Directive en de regeling voor een Nationale Circulaire Plastic Norm. Daarnaast zijn er instellingen onder accreditatie actief binnen diverse Europese en nationale regelingen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om regelingen voor bodemkwaliteit, spoor en binnenvaart. Over deze onderwerpen heeft de RvA overleg met het ministerie en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT).

Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO)

De RvA heeft dit ministerie ondersteund bij de Europese verordening voor bouwproducten, energielabels voor woningen en certificering van werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties.

Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI)

Met het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI) zijn we bezig met de Cybersecurity Act, regels rond radioapparatuur, Cyber Resillience Act en Artificial Intelligence Act.

Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en de Nederlandse Emissieautoriteit

We spreken over de toepassing van inspectie en verificatie onder accreditatie binnen de Methaanverordening, EU-ETS (handelssysteem in emissierechten) en hernieuwbare energie.

Ministerie van Justitie & Veiligheid (J&V)

Dit ministerie vraagt onze expertise voor een inspectie op de regels voor online gokbedrijven voor kansspelen op afstand en certificatie binnen de regeling normenkader jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur (LVVN)

Dit ministerie vraagt onder meer onze inzet bij inspecties van elektrische apparatuur in stallen voor het voorkomen van stalbranden en het beoordelen van laboratoria die testen uitvoeren op de samenstelling van mest. Daarnaast werkt de RvA samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op het gebied van het testen op de aanwezigheid van Salmonella.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)

De RvA assisteert het ministerie van SZW bij arbeidsomstandigheden binnen asbest, inspecties van de veiligheid van onder meer liften en drukapparatuur en de aanpak van misstanden bij uitzendbureaus. Voor dit laatste onderwerp is inspectie onder accreditatie van uitzend- en detacheringbureaus in ontwikkeling.

 

Workshops accreditatie als beleidsinstrument

Accreditatie maakt deel uit van het Beleidskompas, het beleidsinstrumentarium van beleidsambtenaren.

Het afgelopen jaar heeft de RvA samen met de beleidsdirectie Mededinging en Consumenten van het ministerie van Economische Zaken twee workshops georganiseerd.

De eerste workshop was gericht op het verduidelijken accreditatie als beleidsinstrument en het vergemakkelijken van het werken met accreditatie.

In de tweede workshop brachten ambtenaren van beleidsministeries en rijksinspecties hun eigen casussen in. Deze workshops zijn buitengewoon goed bezocht.

Tafel met mensen die workshop volgen

Interessante artikelen